Дванаесеттата седница на Управниот одбор на НВО Паркови Динариди – Мрежа на заштитени подрачја-Динариди се одржа на 28 февруари 2020 година во Националниот парк Маврово.

По усвојувањето на заклучоците од претходната седница, членовите на Управниот одбор се запознаа со информацијата за влегување во сила на новиот статут на НВО „Паркови динариди“ донесена на втората вонредна седница на Генералното собрание што се одржа во Бихаќ во декември 2019 година, кој после донесената одлука на Министерството за јавна администрација на Црна Гора стапи во сила 31.01.2020 година. година.

Статутот е достапен на веб-страницата на Организацијата:  http://parksdinarides.org/docs/_v10.pdf

Со оглед на тоа дека со новиот Статут се укина позицијата Извршен директор на Организацијата и се замени со позицијата Претседател на Организацијата, кој истовремено е овластено лице на Организацијата, Управниот одбор донесе одлука да го избере господинот Зоран Мрдак за претседател на Паркови Динариди.

Покрај позицијата Претседател на Организацијата, новиот Статут предвидува и формирање на Стручен совет на Организацијата а за  Претседател на Стручниот совет беше избран г-дин Мартин Солар. Формирањето на Стручниот совет ќе биде финализирано до следната седница на Генералното собрание.

Покрај тоа, на сесијата се донесени и заклучоци за започнување на изборниот процес за органите на Организацијата, Претседател на Генералното собрание и тројца потпретседатели, како и членовите на Управниот одбор.

Управниот одбор го усвои Финансискиот извештај на Организацијата за 2019 година, како и Финансискиот план за 2020 година.

Членовите на Управниот одбор донесоа едногласна одлука за прием во членство на Институтот на Република Словенија за заштита на природата – Институтот за заштита на природата на Словенија, проширувајќи ја мрежата на Парковите динариди на 96 члена.

Остави Коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Можете да ги користите следниве HTML тагови и атрибути:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Logos Slider