[:en]Within the framework of the action plan for the protection of the Balkan lynx, representatives of the National Park Galicica visited the Mavrovo National Park at the invitation of MES (the Macedonian Ecological Society) and the Mavrovo National Park. The purpose of this visit is professional training for catching lynx and how to set up monitoring cameras.  The field visit showed how the lynx trap is set and the operation of the same when the signal is sent when it is captured.

NP Mavrovo and MES expressed their appreciation for the visit in hope of greater cooperation in the future between the three sides.

 

[:mk]Во рамките на акцискиот план за заштита на балканскиот рис, на покана на МЕД (Македонското еколошко друштво) и Националниот парк Маврово претставници на Националниот парк Галичица го посетија Националниот парк Маврово. Целта на оваа посета е професионална обука за заловување на рисот како и начинот на кој се поставуваат камери за следење. На теренската посета беше прикажано како е поставена замката за рисот и функционирањето на истата при исптраќање на сигнал при заловување.

НП Маврово и МЕД искажаа благодарност за посетата со надеж за поголема соработка во иднина помеѓу трите страни.

[:]

Остави Коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Можете да ги користите следниве HTML тагови и атрибути:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

[jw_easy_logo slider_name="Logos Slider"]