Почитувани посетители на Националниот парк Маврово Ве известуваме дека поради високите температури и опасноста од појава на шумски пожари, Ј.У.Н.П. Маврово воведува задолжително пријавување на поединци или групи кои планираат движење во шумите и шумското земјиште на територија на паркот во периодот од 6:00 до 20:00 часот. Задолжителното пријавување за движење на територија на НП […]

Повеќе →

“Со регионална соработка, до одржливи заштитени подрачја” беше мотото под кое во период од 31.05.2022 до 03.06.2022 на Илиџа-Сараево во Босна и Херцеговина година 150 учесници присуствуваа на шестата Регионална конференција на “Паркови Динариди”, НВО во која членуваат 106 заштитени подрачја, од кои 46 национални паркови, од просторите на Балканскиот Полуостров, од сите држави на […]

Повеќе →

Ве известуваме дека од 01.06.2022 година (среда) спортскиот риболов на Мавровско езеро е дозволен секој ден. Денови кои се дозволени за спортски риболов се: Мавровско Езеро Од 01.06.2022 до 31.10.2022 година риболовот ќе биде дозволен секој ден. За периодот од 01.10.2022 до 31.10.2022 спортскиот риболов на Мавровско Езеро ќе биде дозволен секој ден за сите […]

Повеќе →

Јавната Установа Национален Парк „Маврово“ согласно своите надлежности и планови за работа, како и годишната програма за работа, денес 29.04.2022 го изврши “пролетното” порибување на водите на територијата на паркот. Преку оваа редовна активност Мавровското езеро беше порибено со 200кг крап и 100 кг поточна пастрмка (salmo faroides) , а реката Радика со 100 кг […]

Повеќе →

Logos Slider