Во Националниот парк Маврово, во организација на Здружението „Еко Маврово“, а под покровителство на Националниот парк Маврово и Општината Маврово и Ростуша на локацијата игралиште Маврово од 16 до 18 август се одржа првиот повеќедневен Еколошки Едукативен и Забавен Фестивал Еко Зелен Фестивал Маврово (Eco Green Festival Mavrovo). Посетителите уживаа во разновидната програма која беше […]

Повеќе →

Текстот е превземен од „Утрински Весник“   Автор: Киро Кипроски   Кој стапнал во Националниот парк „Маврово“, не само што се воодушевил од она што го видел и го почувствувал туку станува редовен посетител Природните убавини и реткости што се наоѓаат на планините Кораб, Бистра, Дешат и Шар Планина, за кои се грижи Националната установа […]

Повеќе →

Во рамките на студиското патување низ парковите од Динарскиот лак во кој се вклучени паркови од Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Хрватска, Косово, Словенија и Србија кој е реализиран од WWF медитеранската програма со финансиска подршка од Норвешкото Министерсво за надворешни работии Мава Фондацијата, како втора дестинација делегацијата го посети Националниот пак „Маврово“. […]

Повеќе →

Под покровителство на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, Општина Маврово и Ростуша, Националниот парк Маврово, Регионалното здружение на одгледувачи на овци од Западна Македонија, Факултетот за земјоделски науки и храна и Институтот за сточарство, во близина на скијачкиот центар во Маврово, по осми пат се одржа манифестацијата „Ден на одгледувачите на овци и кози“. […]

Повеќе →

На 08.06.2013 година во просториите на Информативниот туристички центар при Националниот парк „Маврово“ во Маврови Анови,  се одржа прес-конференција по повод донесување на одлуките на Владата на Р.Македонија за определување на висината на надоместоци за националните паркови „Маврово“, „Галичица“ и „Пелистер“. Прес-конференцијата  ја започна Министерот за животна средина и просторно планирање г-динот Абдулаќим Адеми кој […]

Повеќе →

Logos Slider