ЈАВЕН ПОВИК Согласно своите надлежности определени во член 141-а од Законот за заштита на природата (Службен весник на РМ бр. 67/04, 14/06, 84/07, 35/10, 47/11, 148/11, 59/12, 13/13, 163/13, 41/14) и член 72 став 3 и став 4 од Законот за шумите (“Службен весник на Република Македонија“ бр.64/2009, 24/2011, 53/2011, 25/2013, 79/2013, 147/2013, 43/2014), ЈУ […]

Повеќе →

ЗАГРЕБ 25.02.2016 – Светската организација за заштита на природата WWF Адриа во соработка со мрежата на заштитени подрачја Паркови Динариди ги обедини претставниците на повеќе од 60 заштитени подрачја од Динарскиот регион во Личкиот пештерски парк Грабовача на работилница за унапредување на односите со локалното население. Работилницата беше посветена на воспоставување на механизми за следење […]

Повеќе →

И покрај лошите временски услови, на 20.02.2016 иницијаторите на овој настан успешно ги реализираа сите предвидени активности од – Ice climbing & dry tooling – качувачкиот собир, кој оваа година за прв пат се организира на териоторијата на Националниот парк Маврово.  Настанот се реализираше  на карпите кои се во непосредна близина на месноста Састав Река на […]

Повеќе →

Почитувани, Ве известуваме дека од 19 до 21 февруари, ќе се оддржи традиционалниот Четиринаесетти аматерски хуманитарен велеслалом – Маврово 2016. Средствата собрани преку оваа хуманитарна активност ќе бидат наменети за поддршка на децата без родители и родителска грижа од „СОС Детско село Македонија“, кое е член на големото семејство од 134 вакви  “Детски села” низ целиот свет, а чија […]

Повеќе →

Почитувани   Ве известуваме дека на 05.02.2016 стартува риболовната сезона во водите на територијата на Националниот парк Маврово.   Ценовникот на дозволи за спортско-рекреативниот риболов е:   Дневна Дозвола                                200,00 ден. Седумдневна Дозвола               […]

Повеќе →

Logos Slider