Одлуката за воспоставување на 11 декември како интернационален ден на планината, беше донесена во 2003 година на собрание на Обединетите Нации, и истото е направено со  цел да се одбележи и даде значење на важноста на овие геолошки форми на планетата земја.

Во чест на овој ден ви го приложуваме видео линкот  во кој  накратко се разработува темата на раѓање, зреење и умирање на овие формации под влијание на мал милион други елементи од мајка природа.

 

Дел од текстот и линкот се превземени од нашите пријатели од –  http://karas4training.com/mk

Остави Коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Можете да ги користите следниве HTML тагови и атрибути:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Logos Slider