Националниот парк Маврово, во сорабтока со МЕД успеа да залови уште една рис во рамките на паркот. Рисот Б8 за кој имаме податоци уште од 2013 година, влезе во една од замките поставени близу селото Сенце, во срцето на Маврово. Овој крупен мажјак (27 килограми) е стален жител на паркоти и е сликан на вкупно 12 различни локации за време на сесиите со фотозамки. Податоците од радиотелеметрија ќе придонесат подобро да се разберат неговите потреби за исхрана и станиште, а секако и просторот со кој поседува. Со цел да му се даде име на овој мажјак, ве молиме да ја посетите фејсбук страницата на балканскиот рис (следејќи го линкот) и да гласате за еден од шестте предлози за негово име.

 

Остави Коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Можете да ги користите следниве HTML тагови и атрибути:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Logos Slider