ЈУ Национален парк Маврово и Македонското еколошко друштво потпишаа меморандум за соработка. Меморандумот претставува документ кој им овозможува на двете страни подобра и плодна соработка во рамките на програмата за заштита на балканскиот рис. Двете страни се заложија за повторно отпочнување на активностите поврзани со мониторинг и заштита на рисот кои беа вклучени во акциониот план изготвен во 2013 година.

Балканскиот рис е критично загрозено животно кое сè уште се бори за опстанок. Националниот парк Маврово и неговата потесна околина претставува најзначајно подрачје за балканскиот рис. Закрепнувањето и реколонизацијата на неговата популација несомнено треба да отпочнат од ова подрачје. Се надеваме дека заложбите на двете организации ќе помогнат во враќање на овој симбол на дивината и на местата на кои одамна не се среќава.

Остави Коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Можете да ги користите следниве HTML тагови и атрибути:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Logos Slider