ПРАВИЛА НА ОДНЕСУВАЊЕ ПРИ СПОРТСКО- РЕКРЕАТИВЕН РИБОЛОВ ВО ВОДИТЕ НА ТЕРИТОРИЈАТА НА НAЦИОНАЛЕН ПАРК „МАВРОВО“

РЕКА РАДИКА И ПРИТОКИ

-Дозволен рекреативен и спортски риболов од  01.02 до 30.09

-Дозволен дневен улов 5 парчиња со големина над 30 см.

-Дозволени риболовни средсва: машинка со исклучиво вештачки мамци, блинкер, мушички (до три мушички на сет)

-Дозволени денови: петок, сабота, недела и државни празници

МАВРОВСКО ЕЗЕРО

-Пастрмка од 01.02 до 30.09

За Останати видови од 01.02 до 31.10  со забрана за време на природен мрест и тоа:

-Клен       од 30.04 до 31.05

-Скобуст     од 30.03 до 31.05

-Мрена       од 30.04 до 30.06

-Плашица од 30.04 до 30.06

-Крап од 01.04 до 30.06

-Дозволени денови: петок, сабота, недела и државни празници, а од 01.07 до 31.10 дозволен е риболов секој ден

-Дозволен дневен улов:

-Пастмка: 4 парчиња со должина над 30 см

-Крап: 4 килограми

-Останати видови риби: 3 килограми

-Дозволени риболовни средства: две риболовни трски со три јадици или три риболовни трски со по една јадица

• Риболовна дозвола се издава на лица што поседуваат легитимација за рекреативен риболов

• Риболовната дозвола нема да важи доколку не се почитуваат горе наведените правила и ќе следува соодветна пријава и одземање на опремата за риболов

• Риболовните дозволи се издаваат на означените пунктови:

-Управна зграда на Националниот парк „Маврово“

-Информативен туристички центар

ВО СЛУЧАЈ НА НЕПОЧИТУВАЊЕ НА ГОРЕ НАВЕДЕНОТО ЌЕ СЕ ПРЕВЗЕМАТ СООДВЕТНИ КАЗНЕНИ МЕРКИ ПРЕДВИДЕНИ ВО ЗАКОНОТ ЗА РИБАРСТВО И АКВАКУЛТУРА И КРИВИЧНИОТ ЗАКОНИК НА Р.МАКЕДОНИЈА

Остави Коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Можете да ги користите следниве HTML тагови и атрибути:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Logos Slider