Тридневна конференција на Парковите Динариди, мрежа на заштитени подрачја, се одржа во Бар (Црна Гора) во присуство на претставници од Албанија, Словенија, С. Македонија, Хрватска, Косово, Србија, Босна и Херцеговина и Црна Гора, како и претставници на релевантни владини агенции и граѓански организации. Тема на конференцијата беше предизвиците поставени од пандемијата СОВИД-19 кон заштитените подрачја, а како главни истакнати се губење на приходите од туризмот, тешко спроведување на конкретни мерки за заштита на подрачјата, ослабена соработка со локалната заедница или прекумерно влијание на туристите по укинувањето на епидемиските мерки.

Сепак, конференцијата се карактеризира со позитивно расположение поради забележливиот позитивен тренд на зголемување на бројот на заштитени подрачја во регионот, бидејќи тие се една од мерките за спречување на пандемии

„Иако за време на пандемијата одредени делови од општеството беа блокирани, заштитата на природата не престана. Заштитените подрачја, иако беа изложени на бројни предизвици за време на пандемијата, покажаа дека се многу поотпорни и повеќето успеаја да се опорават и да имаат посетители оваа година, поради што сега имаат некој друг вид проблем. Задоволни сме што во некои земји постои експанзија на заштитените подрачја и веруваме дека соочувањето со нови и идни ризици ќе зависи од нашата подготвеност за регионална соработка. Конференцијата на Парковите Динариди секако е една од можностите за тоа “, посочи претседателот на парковите Динариди, Зоран Мрдак.

Вредноста на заштитеното подрачје не може да се мери со приходот што го генерира, туку дали ги исполнува своите примарни функции, а тоа е зачувување на биодиверзитетот, што обезбедува благосостојба и на природата и на луѓето, рече Марко Пешаревиќ, проект менаџер на „ Заштитени подрачја за природата и луѓето “од WWF Adria, светската организација за заштита на природата.

“Недостигот на разбирање за функцијата на заштитените подрачја е една од главните пречки за нивно одржливо управување. Секој има улога да ја промени оваа свест – менаџерите, носителите на одлуки, различните институции за заштита на природата, како и граѓанските организации. Само на овој начин ќе го обезбедиме нивното насочено, долгорочно и ефикасно финансирање. Фактот дека за време на пандемијата, граѓаните станаа посвесни за природните богатства на нивните земји и важноста на зачуваната природа, е еден од чекорите кон тоа “, истакна Пешаревиќ.

Тамара Брајовиќ, директор на Директоратот за природа во Министерството за екологија, планирање на просторот и урбанизам, посочи дека Црна Гора ја препозна важноста на заштитените подрачја и нивното добро управување во зачувувањето на биодиверзитетот. Потврдата за тоа се рефлектира во голем број нови заштитени подрачја и таа најави дека „Катиќ“ оваа недела официјално ќе биде прогласена за нова морска заштитена област.

Еден од говорниците на конференцијата беше г -дин Борис Ерг, директор на Меѓународната унија за заштита на природата (IUCN) – Канцеларија за Источна Европа и Централна Азија. кој на учесниците им ги пренесе заклучоците и наодите од неодамнешниот Светски конгрес на Меѓународната унија за заштита на природата во Марсеј од 3 до 11 септември.

На конференцијата беа прифатени нови членови во мрежата на паркови Динариди: НП Галичица од С, Македонија, НП Дрина од Босна и Херцеговина, како и Јавното шумарско претпријатие „Шуме РС“, кое управува со неколку заштитени подрачја: Парк на природата Цицељ, парк на природата Орјен и Парк на природата Праша, како и прашумите Лом и Јањ во Босна и Херцеговина.

За време на конференцијата, се одржа VI Генерално собрание на парковите Динариди, на кое беше избран нов Управен Одбор на организацијата, како и претседател и двајца потпретседатели на Собранието. Во следните 3 години, членови на Управниот одбор ќе бидат: г -дин Амарилдо Мулиќ, директор на НП Уна (БиХ), г -дин Драгиќ Караклиќ, директор на НП Тара (Србија), г -дин Фатмир Бражда, директор за заштитени подрачја на Елбасан (Албанија), г -дин Игор Крајтмаер, директор на Дирекцијата за заштита на природата во Министерството за економија и одржлив развој (Хрватска), г -дин Самир Ајдини, директор на НП Маврово (С. Македонија), г -дин Слободан Делиќ, директор на Парк на природата Пиво (Црна Гора), г -дин Исак Раковица, Парк Гермија (Косово *) и г -дин Тео Хрвоје Орчаниќ, директор на Институтот на Република Словенија за заштита на природата (Словенија). Г-дин Караклиќ и г-дин Орчаниќ беа избрани за потпретседатели на Управниот одбор.

Ненад Стризреп од Хрватска беше реизбран за претседател на Собранието, а г-ѓа Орнела Почи (Албанија), г-дин Бајрам Катехоли (Косово *) и г-дин Новица Зешевиќ (С. Македонија) беа реизбрани за потпретседатели.

За време на конференцијата, беше организирана студиска посета на националниот парк Скадарско Езеро.

 

Остави Коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Можете да ги користите следниве HTML тагови и атрибути:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Logos Slider