Ве известуваме дека на 04.02.2022 година (петок) се отвора сезоната за спортски риболов на Мавровско Езеро и река Радика во Националниот парк Маврово. Денови кои се дозволени за спортски риболов се: Мавровско Езеро Од 04.02.2022 година до 01.06.2022 година дозволени денови за риболов се: петок, сабота, недела и државни празници. Од 01.06.2022 до 31.10.2022 година […]

Повеќе →

Директорот на Националниот парк Маврово Самир Ајдини денеска оствари средба со Министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини на која се разговараше за конечно успешно завршување на постапката за репрогласување на Националниот парк Маврово и донесување на нов План за управување со заштитеното подрачје. На средбата беше договорено дека Министерството за животна средина […]

Повеќе →

Ве известуваме дека од 01.11.2021 до 31.01.2022 година спортскиот риболов на Мавровско езеро и река Радика со притоки ќе биде забранет. Новата сезона за спортски риболов ќе започне на 01.02.2022 година Исто така ве потсетуваме дека и наредната година ќе има можност за електронска наплата на Дневни риболовни дозволи. Дозволата ќе може да се купи […]

Повеќе →

Тридневна конференција на Парковите Динариди, мрежа на заштитени подрачја, се одржа во Бар (Црна Гора) во присуство на претставници од Албанија, Словенија, С. Македонија, Хрватска, Косово, Србија, Босна и Херцеговина и Црна Гора, како и претставници на релевантни владини агенции и граѓански организации. Тема на конференцијата беше предизвиците поставени од пандемијата СОВИД-19 кон заштитените подрачја, […]

Повеќе →

Денес 07.06.2021 во просториите на Националниот парк Маврово се потпиша договор помеѓу Ј.У. Национален парк Маврово претставуван од Директорот Самир Ајдини и Спелеолошката Федерација на Македонија претставувана од Претседателот на федерацијата Дарко Неданоски, за изработка на студија за туристичка валоризација на пештерата „Шаркова Дупка“ во Маврово и обука на двајца кандидати за спелеолози-водичи за потребите […]

Повеќе →

Logos Slider