[:en]The fifth systematic camera-trapping session in Mavrovo National Park began on February 15 this year.

The Park Ranger together with the members of the Macedonian Ecological Society successfully set up 60 photo traps in 30 different locations in the park for 4 days. “Traps” will be active for 2 months, and their control will be performed according to a predetermined dynamics.

After the first check of the photo traps near the village of Zirovnica we managed to photograph two different individuals from the Balkan lynx.
Since the lynx mating season is in this period, and taking into account that the same individuals were photographed in the previous session in 2015, we think that it is an adult male and female.

Stay in touch with the web site of NP Mavrovo for more information on the upcoming session.

[:mk]Петтата интензивна сесија со фото замки во Националниот парк Маврово започна на 15 февруари оваа година. Ренџерите во паркот заедно со членовите на Македонското еколошко друштво за 4 дена успешно поставија 60 фото замки на 30 различни локации во паркот. “Замките„ ќе бидат активни 2 месеци, а контрола на истите ќе биде вршена според претходно утврдена динамика.

По првата проверка на фото замките близу селото Жировница успеавме да сликаме две различни единки од балканскиот рис. Бидејќи периодот на парење на рисот е во полн ек, а земајќи предвид дека истите единки се сликани и претходната сесија во 2015 година, мислиме дека се работи за возрасни мажјак и женка.

Бидете во тек и следете ја страната на НП Маврово за повеќе информации околу престојаната сесија.

 

 

 [:]

Остави Коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Можете да ги користите следниве HTML тагови и атрибути:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

[jw_easy_logo slider_name="Logos Slider"]