Во петок, сабота и недела (07; 08; и 09. август ) во Маврово ќе се оддржи 3-от Еко Грин Маврово Викенд (Eco Green Mavrovo Weekend). Уште една година, прекрасната природа на Маврово ќе биде биде домаќин на сите посетители кои што сакаат да кампуваат, да се забавуваат, рекреираат и целосно да се препуштат на преубавите […]

Повеќе →

Јавен повик за пријавување на кандидати за полагање на стручен испит за чувар во Национален парк Маврово јуни 08, 2015 Врз основа на член 108 од Законот за заштита на природата (“Сл. весник на Република Македонија” бр. 67/04, 14/06, 84/07, 35/10, 47/11, 148/11, 59/12, 13/13, 163/13 и 41/14)и Правилникот за содржината на програмата за полагање […]

Повеќе →

Викендов  како дел од традиционалната Манифестација Маврово Тур, се одржа и настанот -Маврово маунтинбајк викенд, при што се одржа првата трка во планински велосипедизам на Светската велосипедска федерација (UCI) во Македонија. Во трката се натпреватуваа 15 елитни планински велосипедисти од целиот регион за квалификациони поени за учество на Олимписките игри во Бразил во 2016 година. […]

Повеќе →

Во рамките на проектот за закрепнување на Балканскиот Рис Македонското еколошко друштво (МЕД) во соработка со Националниот парк Маврово одржа неколку предавања во основните училишта кои се наоѓаат на територијата на паркот и општината со цел запознавање на учениците со проектот и неговото значење за заштита на на Балканскиот Рис. Преку овие предавања на кои […]

Повеќе →

Јавната Установа Национален парк „„Маврово“, на седницата на Управниот одбор одржана на 23.02.2015 година, донесе одлука за доделување финансиски средства во износ од 30 000 денари за настраданите во неодамешните поплави во загрозените подрачја во Република Македонија. Водејќи се од принципот на хуманост и солидарност Националниот парк „Маврово“ како општествено-одговорна институција во рамките на своите […]

Повеќе →

Logos Slider